Apartmani Otok Vir
Apartmani Vir
Apartmani Vir Vlašić   Obiteljska kuća Vlašić otok Vir
Plaža
Okolna mjesta
Kako do nas
 
Apartmani Vir
Apartmani Vlašić
 
Obiteljska kuća Vlašić
OTOK VIR

KONTAKT:
branka_vlasic@yahoo.com
tel. 00385 (0)98 706 106

OTOK VIR

Povijest otoka - položaj


Vir je od Zadra udaljen 26 km, a morskim putom (do pristaništa) oko 15 NM. S kopna je spojen preko Privlačkog gaza lučkim mostom od 1976. godine, čime je Vir postao sastavnim dijelom kopna. Na istočnom dijelu u Gazu smjestio se otočić Školjić, pokriven borovom šumom i dugačkom pješčanom plažom, koja čini posebnost. Otočić je sve do nedavno bio spojen putom s Virom i za vrijeme oseke bio njegov sastavni dio.

Godišnja vlaga je 70%, a kiše padaju prosječno 100 dana u godini. Prosječna temperatura na viru je 15° C, srednja 24,5° C. Klima pogoduje uzgoju vinove loze, smokava i maslina.

Vir se spominje već 1069. godine kao veliki pašnjak. Od povijesnih znamenitosti izdvajamo Kaštelinu koja je izgrađena 1502. godine za obranu od Turaka.

Otok Vir je jedan od 300 otoka i otočića Zadarskog arhipelaga, odnosno jedan od 1186 otoka i hridi u hrvatskom Jadranu. Položen je u Virskom moru u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije. Dvadeseti je po veličini među hrvaskim otocima, a osmi u Zadarskom arhipelagu. Nastavlja se na Privlački poluotok od kojega ga rastavlja 3m dubok i 300m širok Privlački gaz. Od otoka Paga na sjeveroistoku dijeli ga 0,7 nautičkih milja kanal Nove Povljane.

Od sjevera prema zapadu i jugu okružen je otocima: Pagom, Maunom, Planikom, Olibom, Istom, Molatom, Sestrunjem, Rivnjom i Ugljanom. Ima površinu 22,38 km , dužinu 10,12 km i najveću širinu 4,25 km. Obalna linija mu je 31,43 km. Zbog povoljnih dubina u Virskom moru, uz Vir vode važni pomorski putovi prema Rijeci, Italiji, Zadru i Jugu Hrvatske. Zbog tih morskih putova na zapadnom dijelu otoka podignut je svjetionik. Kroz kanal Nove povljane za veće, a kroz Gaz za manje brodove, morski put vodi kroz Ninski i Ljubački zaljev i Ljubačka vrata (Forticu) u Velebitski kanal.

NIN 15 km
ZADAR 26 km
RIJEKA 250 km
ZAGREB 330 km
DUBROVNIK 394 km
PAKLENICA VELEBIT 72 km
PLITVIČKA JEZERA 191 km

 
Apartmani Vlašić